مباحثات پیرامون علل تمرکز کاخ سفید بر سپاه پاسداران

گزارش های اخیر درباره نیت واشنگتن برای قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمان های تروریستی و تشدید اتهامات آمریکا علیه ایران در هفته های اخیر دایر بر حمایت تسلیحاتی و آموزشی از برخی گروه های شورشی در عراق، به گمانه زنی های تازه درباره احتمال مقدمه چینی آمریکا برای هدف قرار دادن مواضع سپاه دامن زده است.

رسانه های آمريکایی اخيرا از طرح دولت جورج بوش برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان های تروريستی وزارت خارجه آمريکا خبر دادند و به دنبال آن یک مقام دولتی در آمریکا - که نخواست نامش فاش شود - در گفتگو با بی بی سی وجود چنین برنامه ای را تایید کرد.

هرچند وزارت خارجه آمريکا هنوز اين خبر را رسما اعلام نکرده، اما همزمان، فرماندهان ارتش آمریکا در عراق اتهامات خود علیه جمهوری اسلامی دایر بر ارسال سلاح برای شورشیان عراقی را شدت بخشیده اند.

آمریکا به ویژه واحد عملیات خارجی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، موسوم به نیروی قدس، را مسئول دخالت نظامی در عراق می داند.

يک ژنرال ارشد آمريکايی هفته پیش ادعا کرد حدود ۵۰ عضو همین نیرو در داخل عراق سرگرم آموزش تندروهای شيعه برای انجام حملات عليه نيروهای آمريکايی و عراقی هستند؛ اتهامی که ایران رد کرد.

تشديد لحن مقام های آمريکايی عليه ايران گمانه زنی های متفاوتی در واشنگتن درباره گام بعدی کاخ سفيد عليه تهران به وجود آورده است.

برخی احتمال می دهند که هدف دولت بوش زمينه سازی برای حمله محدود به مواضع سپاه پاسداران در مرزهای ايران با عراق باشد.

به گفته وين وايت، معاون سابق اداره اطلاعات و پژوهش بخش خاورميانه و جنوب آسيای وزارت خارجه آمريکا، با اين کار به ايران نشان داده می شود که باید "بهای کارهايی که می کند را بپردازد."

وی می افزايد: "آنها (ايران) تا حالا هيچ هزينه ای نداده اند. اما اگر به اهدافی در عمق ۱۰- ۲۰ مايلی درون مرزها و يا به زيرساختارها حمله شود، ايران مجبور می شود در سياست های خودش تجديد نظر کند."

او می گويد شايد طرح های بيشتری هم در دست باشد: "بعضی می گويند - و البته من هنوز به اين تئوری اعتقاد ندارم و آن این است - که بمباران احتمالی مواضع سپاه در مرزهای عراق فقط برای اين خواهد بود که ايران را وارد يک سيکل تلافی جويانه کند و بعد نهايتا به يک حمله وسيعتر عليه تاسيسات اتمی ايران تعمیم داده شود."

فکر نمی کنم که دولت آمريکا می خواهد با شيوه های نظامی برود سراغ ايران. اين کار هزينه های جانی و مالی بسيار زيادی خواهد داشت و بر موقعيت ما در خاورميانه اثر می گذارد. قيمت نفت هم بالا می رود. اقتصاد جهانی اکنون در وضعيت خوبی نيست.
هنری پرکت

اما البته برخی ديگر از کارشناسان معتقدند که گزينه نظامی لزوما در دستور کار کاخ سفيد نيست.

هنری پرکت، ديپلمات بازنشسته وزارت خارجه آمريکا، که در زمان گروگانگيری مسئول امور ايران بوده می گويد: "فکر نمی کنم که دولت آمريکا می خواهد با شيوه های نظامی برود سراغ ايران. اين کار هزينه های جانی و مالی بسيار زيادی خواهد داشت و بر موقعيت ما در خاورميانه اثر می گذارد. قيمت نفت هم بالا می رود. اقتصاد جهانی اکنون در وضعيت خوبی نيست. من فکر می کنم عاقلانه باشد اگر مسئولين رده بالا در واشنگتن لحن سرسختانه ای اتخاذ کنند اما عملا کاری نکنند که اوضاع اقتصادی را وخيم تر کند."

هنری پرکت به مسائل داخلی و اختلافات بين تندروها و ميانه روها در حکومت آمريکا اشاره می کند:

"تروريست خواندن سپاه پاسداران هيچ اثر مثبتی در ايران نخواهد داشت اما تاثيرات مثبتی در واشنگتن خواهد داشت. چون ممکن است اعضای کنگره را که بدنبال اعمال تحريم عليه شرکت های خارجی طرف معامله با ايران هستند، قانع کند که اين طرح ها را که موجب ناراحتی متحدين اروپايی ما می شود کنار بگذارند. بنابراين تحريم سپاه پاسداران راه حل آسان و ارزانی برای دولت آمريکاست تا نشان دهد مشغول اقداماتی عليه ايران است. "

اما وين وايت می گويد اختلافات داخلی در آمريکا بين قوای مختلف و شخصيت های گوناگون علت اعمال فشار عليه ايران نيست:

"من آنقدر درباره اين به اصطلاح شکاف بين معاون رئيس جمهور و کاندوليزا رايس خوانده ام که حد ندارد. يک چيزی که ما بايد از تاريخ ياد بگيريم اين است که کاندوليزا رايس دنباله رو سياست های رئيس جمهور است. مذاکره با ايران هيچ تناقضی با عمليات نظامی عليه اين کشور ندارد. اين دو رويکرد می توانند تکميل کننده هم باشند."

مذاکره با ايران هيچ تناقضی با عمليات نظامی عليه اين کشور ندارد. اين دو رويکرد می توانند تکميل کننده هم باشند
وین وایت

وی می افزايد: "از طريق مذاکره شما به آنها بطور ديپلماتيک هشدار می دهيد. بعد اگر نتيجه نگرفتيد، توسل به زور در نگاه مردم آمريکا و بخشی از مردم جهان توجيه کننده خواهد بود."

وين وايت می گويد بوش شخصا و به طور جدی نگران تهديدهای ايران است.

او که تا مارس ۲۰۰۵ در وزارت خارجه آمريکا خدمت کرده تاکيد می کند مدارک موثقی ديده که نشان می دهد پيکارجويان شيعه عراقی از ايران اسلحه می گيرند و در داخل مرزهای اين کشور آموزش می بينند:

"بحث زيادی بر سر محکم بودن مدارک و شواهد اين دخالت ها وجود دارد. آن مدارکی که من تا پيش از ترک دولت ديدم بسيار محکم و قوی هستند، نه مثل مدارک و شواهد دست دومی که افرادی نظير احمد چلبی قبل از حمله به عراق در واشنگتن به اين و آن نشان می دادند."

ایران ارسال سلاح برای پیکارجویان شیعه عراقی را انکار کرده است.

به علاوه هنری پرکت می گويد ايران عامل اصلی مشکلات عراق نيست: "ما در وضعيت دشواری در عراق قرار داريم و دولت احتمالا سعی می کند که موضوع را قدری عوض کند و بر دخالت های ايران که بنظر من تا حالا مدارک محکمی درباره آن ارائه نشده تمرکز کند."

اما آيا حمله احتمالی به ايران، برخی را در اين کشور ترغيب نمی کند تا عراق را تبديل به يک جهنم زنده برای سربازان آمريکايی کنند؟

وين وايت می گويد: "من راستش فکر می کنم که عراق همين الان هم يک جهنم زنده است. اما شما قطعا درست می گوييد که ممکن است اوضاع وخيم تر بشود. اين کار دقيقا چيزی است که من پيش بينی می کنم جزء واکنش های ايران باشد. اما اين تنها به حمله شديدتر آمريکا در کنار مرزها منجر می شود و نهايتا به تشديد درگيری ها کمک می کند."

آيا تشديد درگيری ها با ايران مشکل عراق را برای آمريکا حل می کند؟


وين وايت می گويد: "اين باعث وخامت اوضاع خواهد شد. بخش مشکل زای اين طرح که من به کرات سعی کرده ام درباره اش هشدار بدهم اين است که حتی اگر ما بتوانيم بخش عمده قوای تلافی جويانه ايران را در خليج فارس از بين ببريم، اين تنها باعث می شود که عراق بيش از هميشه به محلی برای اقدامات تلافی جويانه ايران عليه آمريکا تبديل شود."

وين وايت که می گويد بعضی طرح های پنتاگون برای حمله به ايران را قبلا ديده به شدت بدبين است:

"من با تمام وجود اميدوارم که صرفنظر از موضع هسته ای ايران اين اتفاق نيافتد. چون اگر آمريکا اين طرح های احتياطی را به اجرا بگذارد، ما بحرانی در خليج فارس خواهيم داشت که وضعيت بد عراق در کنار آن فراموش خواهد شد."

وين وايت که ايران را مقصر تنش های کنونی می داند می گويد اين کشور با تغيير سياست هايش در عراق و مسئله هسته ای می تواند اوضاع را تا حد زيادی آرام کند.

اما هنری پرکت که سياست های ضد ايران کاخ سفيد را بيشتر برای مصارف داخلی در واشنگتن می بيند می گويد ايران تنها گام های محدودی برای تنش زدايی می تواند بردارد:

"من نمی گويم که ايران کاری نمی تواند بکند. بلکه می گويم که آنها هر کار بکنند در هر حال افرادی در درون دولت آمريکا وجود دارند که می خواهند به فشارهای خود بر تهران ادامه بدهند. ايران قطعا می تواند خيلی کارها بکند تا جو را قدری مساعد کند. اخيرا هاله اسفندياری را با یک وثيقه سنگين آزاد کرده اند. مسئولين ايران بهترين کاری که می توانند بکنند اين است که کيان تاجبخش و بقيه را هم آزاد کنند و صرفنظر از قصد و منظوری که از گرفتن اين افراد داشته اند نشان بدهند که به قدرت و حکومتداری خود اعتماد و اعتقاد دارند."

منبع خبر

0 نظرات: